«   2024    »
«   Február   »
H K Sz Cs P Sz V
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829

Bemutatkozásunk

A Szíriusz Kulturális Egyesület története, célja

A Szíriusz Kulturális Egyesület 2005-ben alakult, Barsy-Szabó Brigitta kezdeményezésére, aki a megelőző években felismerte, hogy a tanulási részképesség-hiányos, ám élénk fantáziával és kreativitással rendelkező fiatalok fejlesztésére kiválóan alkalmazható a fantasztikum világa. Klubfoglalkozásokon keresztül inspirálni és motiválni tudta a tanulási, koncentrációs problémával küszködő fiatalokat (köztük saját gyermekeit), a játékok erősítették a kreatív önkifejezést, valamint a számolást, a fantasztikummal pedig sikerült felkelteni az olvasás iránti érdeklődést. Az eleinte szűk körű társaság hamar kibővült, a klubfoglalkozások rendszeressé váltak.

Az Egyesület alapítását követően kapta azt a feladatot, hogy továbbvigye a korábban megfogalmazott szellemiséget, és kitágítsa a célokat. Alapvető célja a fiatalok számára olyan rendezvények szervezése lett, amelynek kulcsa a fantasztikum és a kreativitás. Az Egyesület Szíriusz Klub néven továbbvitte az eredeti kezdeményezést, 2007-től kezdve a Magyar Star Trek Klubbal közösen nyári táborozást szervez, 2009-től kezdve pedig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár felkérésére rendszeresen beszélgetéseket, író-olvasó találkozókat és játékbemutatókat szervez a könyvtárakban. A Szíriusz Egyesület 2010-től kezdve a Magyar Társasjátékos Egyesülettel közösen több rendezvényen is részt vett, például a Múzeumok Éjszakáján a Gödöllői Szent István Egyetem Könyvtár és Levéltárában tartottunk játékbemutatókat.

A közösségépítés mellett a tudatos környezetvédelmet is fontosnak érezte egyesületünk vezetősége, és ebben a tagság maximálisan egyetértett. Ennek szellemében minden évben részt vettünk a kerületben szerveződő környezetvédelmi, zöld terület takarítási pogramokban.

A megalakulásának ötödik évébe lépő Szíriusz Kulturális Egyesület 2010. július 16-19. között megrendezte a Szíriusz SciFi Napok 2010 elnevezésű rendezvényét Óbudán, a Márton Áron Szakkollégiumban. A háromnapos eseményen rengeteg programból válogathattak a látogatók, a szervezők ugyanis igyekeztek a fantasztikum kedvelőinek teljes képet adni.

A látogatók találkozhattak többek között Szélesi Sándor, Fonyódi Tibor, Alan O’Connor, Luis Saul és J. Goldenlane írókkal, akik író-olvasó találkozó, illetve kerekasztal beszélgetések keretében meséltek könyveikről, sőt Réz András esztéta részvételével a magyarországi sci-fi filmgyártás lehetőségeiről is volt egy érdekfeszítő kerekasztal beszélgetés. A rendezvényen megjelent a Tuan kiadó, valamint a Galaktika Magazin saját standdal, ahol kedvezményesen lehetett vásárolni, emellett sor került a kiadók terveit bemutató beszélgetésekre is.

A társasjátékok és szerepjátékok iránt érdeklődők számára folyamatos bemutatókat tartottak a játékok rajongói, amelybe természetesen be is lehetett kapcsolódni: bárki kipróbálhatta a népszerű táblás játékokat, valamint a szerepjátékokat. A Szíriusz SciFi Napok ideje alatt megrendezésre került a Wizard kártyajáték kvalifikációs elődöntője, a MAGUS Kalandozók Karneválja versenysorozatának nyári fordulója, a Vampire the Ethernal Struggle és a Krysis kártyaverseny. Emellett folyamatosan indultak Munchkin és Cash & Guns „csapatok”.

A Szíriusz SciFi Napok ideje alatt a Magyar Anime Társaság szervezésében a japán kultúra is helyet kapott, a Magyarországon népszerű manga képregényekkel és animékkel ismerkedhettek a látogatók, továbbá manga teaház is nyílt a helyszínen. A szervezők a hazai Star Trek rajongók számára is kínáltak programokat, a Magyar Star Trek Klub szervezésében izgalmas beszélgetések, bemutatók és filmvetítés várták a látogatókat. Szombaton sötétedést követően pedig életre keltek a vámpírok a Live Vampire szerepjátékverseny keretében.

A rendezvényen került átadásra a Preyer Hugó Emlékére-díj, amelyet az Avana Egyesület ítél oda minden évben a novellapályázaton legjobbnak bizonyult amatőr szerzőknek. A Szíriusz Egyesület megemlékezett Trethon Juditról, a hazai tudományos-fantasztikus élet kimagasló személyiségéről, aki 2008-ban hunyt el tragikus körülmények között. Trethon Judit életművét Nemere István író méltatta.